محصولات و خدمات
سیستمهای اعلام حریق متعارف
شرکت فنی مهندسی آرتا انرژی
- اعلام حریق متعارف
- سیستمهای اعلام حریق
- اعلام حریق متعارف
- سیستمهای اعلام حریق
سیستم اعلان حریق متعارف از قدیمیترین انواع سیستمهای اعلان حریق است که به دلیل سادگی در استفاده و بهرهبرداری و نیز مقرونبهصرفه بودن، همچنان مورداستفاده قرار میگیرد. در این سیستم چندین دتکتور و شستی اعلام حریق یک منطقه از ساختمان را پوشش میدهد و در قالب یک مدار بههمپیوسته، به مرکز کنترل اعلام حریق متصل میشوند؛ بنابراین هر مدار نماینده یک منطقه است. در این نو سیستم، تشخیص وضعیت هشدار یا خطا در مدار بر اساس تغییر مقاومت الکتریکی مدار صورت میگیرد.
اصول کشف و تشخیص حریق در سیستم آدرسپذیر مشابه سیستم متعارف است ولی در این سیستم دارای مشخصات فنی برتر و قابلیت بیشتری نسبت به سیستم متعارف هستند. مثلاً هریک از تجهیزات ورودی و خروجی نظیر دتکتورها، شستی اعلام حریق، آژیر و فلاشر دارای آدرس منحصربهفردی هستند که از طریق آن، مرکز کنترل قادر به شناسایی و تعیین محل هریک از آن تجهیزات است. مرکز کنترل با استفاده از پروتکلهای ارتباطی، اطلاعات وضعیت هریک از این تجهیزات را تجزیه تحلیل کرده و در هنگام وقوع حریق، محل دقیق آن را مشخص میکند.
سیستم خاموشکننده گازی سیستمی است که بر حسب نوع عامل خاموشکننده گازی یا از طریق جابجایی اکسیژن محیط (کاهش میزان اکسیژن) و یا با استفاده از کاهش حرارت و دخالت در واکنش های زنجیره ای تشکیل آتش، باعث خاموش شدن آتش می¬شود. یک سیستم خاموشکننده گازی به نوعی طراحی شده است تا عامل آتش را بطور کلی از بین ببرد . این سیستم زمانی مورد استفاده قرار می¬گیرد که سیستمهای خاموشکننده آب، فوم یا پودر موثر نبوده و یا خاموش کردن با این مواد باعث آسیبهای قابل توجهی بشود. مکانهای خاصی مانند اتاق بایگانی اسناد و یا فضاهایی که دارای انواع مختلف ابزارهای الکتریکی باشند مانند اتاقهای سرور، اتاق های برق سیستمهای خاموشکننده گازی بهترین نوع از سیستمهای خاموشکننده میباشند. گازهای خاموشکننده بر تجهیزات اثری نمی¬گذارد و نارسانای الکتریکی هستند. برای سیستمهای خاموشکننده گازی با توجه به زمینه مورد استفاده میتوان از گازهای مختلفی استفاده کرد.
یکی از مهمترین ارکان سیستم ایمنی و آتش نشانی ساختمان ها و حفاظت موثر از آن ها در مقابل آتش سوزی، سامانه های اطفای حریق، مشتمل بر مخزن و پمپ های آب ، لوله کشی ، اتصالات و جعبه های آتش نشانی در پارکینگ ها و طبقات و همچنین شبکه های بارنده (اسپرینکلر) می باشد که رعایت ضوابط و مقررات در طراحی ، اجرا و تامین تجهیزات این سامانه ، نقش بسزایی در تضمین عملکرد آن و مهار آتش سوزی های احتمالی در کوتاه ترین زمان ممکن خواهد داشت.
پمپهای آتشنشانی مهمترین بخش در تجهیزات آتشنشانی یک مجموعه است. پمپهای آتش نشانی باید دارای محرک-های دیزلی یا الکتریکی باشند. استاندارد NFPA20 استانداردی است که در آن قوانین نصب و عملکرد پمپهای آتش نشانی ارایه میشود. در مورد پمپهای آتش نشانی داشتن تاییدیه FM یا UL جزو الزامات استاندارد NFPA میباشد. در کشور ما برای سیستمهای اطفا حریق با آب معمولا از پمپهای گریز از مرکز استفاده میشود. بوستر پمپ های آتش نشانی در پروژه های ساختمانی ، صنعتی ، نیروگاهی و پالایشگاهی مورد استفاده قرار می گیرند.
در سیستم اطفای حریق مه پاش آب عنصر اصلی خاموش کننده آتش محسوب می شود. آب موجود در مخزن توسط گاز نیتروژن و یا سیستم پمپاژ تحت فشار قرار میگیرد این فشار بالای تولید شده توسط نازل های پاشنده آب به قطرات کوچکی به قطر 1000-300 میکرون تبدیل میشوند . این امر با توجه به وجود ظرفیت گرمای نهان تبخیر بالا در آب به جذب بیشتر حرارت از آتش منجر شود. ویژگی جذب حرارت در سیستم اطفای حریق واترمیست بسیار بالاتر از حالت معمول سیستم اطفای حریق آبی اسپرینکلر می باشد. از این سیستم می توان به صورت موضعی و یا تخلیه کلی استفاده کرد. سیستم اطفاء حریق مه آب ( واترمیست ) مانند سیستم اطفاء حریق اسپرینکلر سبب خنک شدن می شود.
مراکز داده متشکل از اجزای ضروری زیر ساختی هستند که کار پشتیبانی از اینترنت و تجارت الکترونیکی و بخش های ارتباطات الکترونیکی را به عهده دارند و در نتیجه تمامی سرویس های ارایه شده در آن ها باید دقیق، مطابق برنامه و بدون کوچکترین وقفه ای عمل نماید. سالانه میلیاردها ریال هزینه هنگفت برای خرید سرور و دستگاههای تجمیع اطلاعات در دیتاسنترها و مراکز داده صرف شده که حفظ اسناد و مدارک مجازی را پر اهمیت تر کرده است. از اینرو حفاظت و ایمنی در برابر حریق در مراکز داده اهمیت بسزایی دارد . در دیتاسنترها مجموعه کابلها لوازم الکترونیکی تابلوهای برق و سیستم های سرمایشی مختلفی به کار رفته که هر کدام مستعد حریق هستند و در زمان بروز آتش سوزی باید از انها محافظت شوند.
سیستم اطفا آب-فوم معمولا جهت اطفای حریق مناطق پرخطر شامل کلاس Bحریق از قبیل انبارهای مایعات قابل اشتعال، آشیانه های هواپیما، مخازن سوخت، سالن های رنگ و… به کار می روند و انتخاب نوع کف آتش نشانی بستگی به مواد قابل اشتعال دارد. سیستم های مورد استفاده در این زمینه می توانند به صورت دستی (انواع مانیتورها، فوم موبایل ها، توربکس ها، نازل ها و…) و یا به طور اتوماتیک ( شبکه های اسپرینکر ، فوم چمبرها و …) می باشد. لازم به توضيح است که در مواردی که مواد قابل اشتعال از مواد نفتي قطبي تشکيل شده باشند، بايستي از فوم مقاوم در برابر حلال ها استفاده گردد. قبل از آنکه هر طرحي انجام پذيرد ، مشخصا تعيين خطري که بايد مورد حفاظت قرار بگيرد ضروري مي باشد . اين تنها به معني تعيین ابعاد محيط خطر نمي باشد بلکه نوع سوخت ، ميزان دسترسي به منابع تغذيه ، طبقه بندي محيط ، شرايط محيط، منبع آب و مشخصات شبکه آب سايت در طراحي نهايي سيستم داراي اهميت مي باشد.
حریق های الکتریکی در تابلو برق ها یکی از موارد شایع بروز آتش سوزی در پروژه ها محسوب می گردند. چنین مواردی می توانند منجر به خسارات مالی و جانی جبران ناپذیری برای شرکت ها و کارفرمایان گردند.
تابلوهای برق حاوی تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی هستند . این تابلوها در هنگام وقوع حریق که ممکن است در نتیجه یک اتصال کوتاه ، اضافه بار ، اضافه حرارت یا نقص فنی ، رخ دهد، دچار حریق میگردند. سیستم اطفاء حریق تابلو برق ها به صورت موضعی در داخل تابلو برق اجرا شده و در سریع ترین زمان ممکن عملیات اطفاء حریق را انجام میدهد.
سیستم های پایش گاز وآتش که به اختصار F&G نامیده می شوند اغلب در پروژه های صنعتی نظیر پتروشیمی ها، پالایشگاه ها، معادن ، نیروگاه ها، کارخانجات صنعتی و به طور کلی درصنایع بسیار حساس و پیشرفته صنعتی به کار می روند .
کنترل و تخلیه دود ناشی از حریق در فضاهای مختلف یک پروژه به منظور جلوگیری و کاهش تلفات انسانی و ایجاد مسیری ایمن و عاری از دود جهت مسیرهای فرار افراد و کمک به آتش نشانان جهت دسترسی به نقاط حریق می باشد.با توجه به الزامات سازمان آتش نشانی طی چند سال اخیر نیز پروژه های داخلی در حال ورود و پیاده سازی دانش فوق درپروژه های خود می باشند .
مبحث مدیریت دود به خصوص در ساختمان های پر رفت و آمد نظیر هتل ها ، فرودگاه ها، بیمارستان ها و مجتمع های تجاری به واسطه ارتباط فضا ها بایکدیگر از طریق راهروها ، ویدها و پله های برقی حائــز اهمیت می باشد چرا که با توجه به سرعت بالای گسترش دود ، در صورت حریق در یک ناحیه می تواند منجر به گسترش و پخش دود در طبقات و سایر نواحی گـــردد . از آنجا که اکثرا تمامی تلفات انسانی در حریقها از استنشاق دود ناشی از حریق می باشد ، پیاده سازی سیستم مدیریت دود میتواند علاوه بر اینکه تلفات جانی در افراد را به صفر میرساند لـــذا زون بندی فضاهای پروژه و کنترل و تخلیه دود و به تبع آن حرارت تولید شده امر بسیار مهمی میباشد .
امروزه تلاش های صورت گرفته برای افزایش شعاع عملکرد صاعقه گیر های الکترونیکی (ESE) بیش تر بر روی بهینه سازی و کاهش زمان تحریک دالان صعودی (Upward Leader) بوده است؛ در حالی که کارایی دستگا های صاعقه گیر تنها به زمان تحریک دالان صعودی بستگی نداشته، بلکه مهمتر از آن، ظرفیت، قدرت تشدید و انتشار دالان فوق نیز از عوامل مهم و و تأثیر گذار در عملکرد این نوع دستگاه ها می باشد.
شرکت فرانکلین فرانس طی سال ها تحقیق و انجام آزمایشات مختلف در آزمایشگاه های ویزه و سایت های طبیعی موفق به طراحی و تولید نسل جدیدی از صاعقه گیر های الکترونیکی خازنی به نام Active 1D گریدیه است که در نوع خود منحصر به فرد می باشد.
شرکت فنی مهندسی آرتا انرژی